Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Fidesz elszabadult kisgömbö
  2010-12-22 18:55:21, szerda
 
 
A Fidesz elszabadult kisgömböcként gurul a lejtőn

barikad.hu
2010, december 22 - 17:07


Volner János értékelése a kormány gazdaságpolitikai teljesítményéről. Erősen ajánlott olvasmány, ha világosan érteni akarjuk, mi történt, illetve mi nem történt az elmúlt fél évben.
Cikk Front kép - 280x185:

Volner JánosAmikor a tavaszi választások második fordulója után a választópolgárok 52 %-ának pártlistás szavazatait megszerző Fidesz első embere, Orbán Viktor a szavazófülkékben lezajlott forradalomról kezdett beszélni, már sejtettük, hogy valami nem kerek. Az azóta bekövetkező események alapján kijelenthető: a realitásérzék és az önkontroll teljes hiánya jellemzi a kormányt, ráadásul mindez arroganciával és a szakszerűtlenséggel társul. Rövid szemlénk néhány gazdaságpolitika terén tett kormányzati döntést von górcső alá.

Az április 25-ei választási forduló után Magyarország jelentős része még a szocialisták felett aratott győzelmet ünnepelte, amikor május 13-án a Fidesz - kihasználva az eufórikus hangulat miatt elterelődött közfigyelmet - az állami vagyonról szóló törvényt úgy módosította, hogy az állami vagyon használatát biztosító szerződések esetén mellőzhetővé tette a versenyeztetési eljárást. Ettől fogva a Kormány szabad kezet kapott arra, hogy kedve szerinti összegért, a számára szimpatikus személyek részére értékesíthesse az állami vagyont. A döntés annyira arrogáns volt, hogy ezen az országgyűlés privatizációban nagy gyakorlatot szerzett szocialista képviselői is elképedtek, ezt ugyanis - tartva a népharagtól - még ők sem merték meglépni. A Jobbik hiába tiltakozott, a vele szemben túlnyomórészt ellenséges média miatt alig volt hallható a hangja. A saját korrupciós ügyeinek tömegében fuldokló MSZP ekkor népszerűségének mélypontján, közvetlenül egy óriási verseség után volt, politikusainak hiteltelensége inkább csak erősítette a kormányzatot, mintsem megingatta volna a Fideszbe vetett hitet. A szakértői bázist látványosan nélkülöző, gyakorlatilag semmihez érdemben hozzászólni nem képes LMP pedig szokása szerint nem értett meg az egészből semmit. Egy biztos: a törvényjavaslatot elfogadta a Fidesz kétharmados szavazógépezete, ettől fogva a 45 ezer milliárd forintra taksált állami vagyon sorsa teljesen bizonytalanná vált. De nem csupán ez a példátlanul arrogáns lépés verte ki a szakembereknél a biztosítékot, hanem a törvényjavaslat rendkívül alacsony szakmai színvonala is: a fideszes képviselők úgy szavazták meg az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényt, hogy abban még az állami vagyonleltár elkészítéséről sem rendelkeztek, holott erre a hiányosságra mi, jobbikos képviselők, többször is figyelmeztettük őket. Lehet úgy felelősen gazdálkodni valamivel, hogy számba sem vesszük a ránk bízott vagyont?

A Fidesz pedig, mint egy elszabadult kisgömböc, elkezdett gurulni a lejtőn. Gazdaságpolitikusait szemlátomást meglepte, hogy a társadalom részéről semmiféle önvédelmi rekaciót nem tapasztalnak az állami vagyonnal kapcsolatos terveik miatt. Egymás után jöttek a vadabbnál vadabb ötletek, de a társadalom csendes maradt. Végignézte a hivatalnoki kar gátlástalan lefejezését és a megüresedett állások fideszes pártemberekkel való feltöltését is - a rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt a magyarok számára természetessé vált, hogy semmihez nem értő dilettánsok karrierizálnak minden kormányváltáskor.

A bőre szabott mellény és a realitások

Orbán Viktort - ha az emlékezetes Kósa-Szijjártó féle forintdöntő nyilatkozatoktól eltekintünk - az első kínos meglepetés akkor érte, amikor bőre szabott mellényében kilépett a nemzetközi porondra. Kiderült ugyanis, hogy a költségvetés hiányát finanszírozó befektetők semmiféle győzelmi eufóriát nem éreznek a fideszes pártvezér nagyszabású terveit látván és az is, hogy a gazdasági világválság következményeit nyögő Európai Unió nem lesz hajlandó engedni, hogy Orbánék ismét a Medgyessy-Gyurcsány időkben megszokott szintre tornásszák fel a költségvetési hiányt. Matolcsyt, a Kormány nemzetgazdasági miniszterét ugyan mi, jobbikos képviselők többször is figyelmeztettük: Magyarország már évek óta túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt áll, ezért teljesen irreális hinni, hogy az Európai Unió hozzájárul majd a 2010-es és a 2011-es költségvetési hiány közel kétszeresére történő emeléséhez, azaz a magyar állam eladósodásának nagyarányú növeléséhez. Mindhiába. Orbánnak egy súlyos nemzetközi vereség kellett ahhoz, hogy ezt belássa. A pénzügyi szabadságharcot meghirdető fideszes delegáció vert seregként kullogott haza Brüsszelből, másnap a kormány prominensei egymás után álltak mikrofon elé és kormányzati célként hidették meg az Európai Unió által diktált hiányszámokat.

Érdekes és egyben az egész fideszes kormányzati politikára jellemző az a jelenség, mely a Fidesz bürokráciát érintő terveit, valamint ezek végrehajtását kíséri. Matolcsy György még miniszteri beiktatása előtt rendkívül ambiciózus terveket vázolt fel, amikor a gazdaság növekedési esélyeivel kapcsolatban faggatták. Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány - fogalmazta meg.

Gyors fejszámolással számszerűsíthetjük az ígéretet: a nemzetgazdasági miniszter 840 milliárd forinttal kívánta olcsóbbá tenni az állami és önkormányzati szféra működését, tehermentesítve az adók által agyonnyomott magyar vállalkozásokat. Legalábbis a szavak szintjén. Ennek a jól csengő törekvésnek azonban a fideszes politikusok szóvirágain kívül sehol, így a 2011-es költségvetésben sincs nyoma, a minisztériumok is változatlan létszámmal működnek tovább - van, amelyik még drágábban, mint Bajnaiék alatt. Ezekben a 840 milliárd forintos bürokráciacsökkentő ígéretekben mostanra már senki nem hisz, a kormány is igyekszik elfelejteni őket. A gazdaságra rátelepedő bürokrácia tehát marad - a kormány hazudott.

A bürokráciának azonban nem csupán a közvetlen költségei nagyok, hanem áttételesen is fojtogatja a gazdaságot és rátelepszik az emberek hétköznapjaira. Sokszor lassú, körülményes az ügyintézés, gyakran a hivatalnokok számára is célszerűtlennek, pazarlónak, átláthatatlannak és ellentmondásosnak tűnik a jogi környezet. Ez ellen a kormány ezidáig meg sem próbált fellépni, még csak átfogó kísérletek sem történtek arra, hogy több szintű, funkcionális csoportosításba rendezzék a közfeladatok rendszerét - márpedig ez egy racionalizálási folyamat nélkülözhetetlen kelléke. A jövő sem tűnik rózsásnak, a legnagyobb káosz ugyanis éppen a két, egymással folyamatosan rivalizáló gazdasági minisztériumban van. Már a frissen megalakuló kormány minisztériumi struktúrája láttán szaporodni kezdtek a kérdőjelek a gazdasági sajtóban, Matolcsy és Fellegi részéről egymást érték a zavaros, kiforratlan elképzeléseket tükröző nyilatkozatok. Az elmúlt fél évben a két minisztérium hatásköre folyamatosan változott: az itthon és külföldön egyaránt megtépázott tekintélyű, csetlő-botló nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György rovására Fellegi tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője látványosan megerősödött, "Orbán jobbkezénél" mostanra már csak a víziók felvázolása, az álmodozás maradt.

De nem csak egy átgondolt minisztériumi struktúra megalkotására volt kevés a Fidesznek a nyolc ellenzéki év, hanem arra is, hogy a korrupció melegágyaként működő közbeszerzési törvényt újragondolja. Néhány napja Jánosi Andrea, a közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár döbbentette meg a szakmai közvéleményt: a Fidesz által elképzelt új közbeszerzési törvény a Kormány jelenlegi tervei szerint csupán 2012. január 1-jétől lép hatályba. Ez lenne az a sokat emlegetett gyors tempó, amit Orbán Viktor oly nagy előszeretettel, büszkén emleget? Nyolc ellenzéki év után kormányra kerülve közel két év kell a Fidesznek ahhoz, hogy egy törvény elkészüljön? Több, mint furcsa, különösen annak ismeretében, hogy az új kormány még a sportról szóló törvényváltozásokat is sürgősséggel fogadtatta el az országgyűléssel - igaz, akkor még jogalkotási ütemterv sem volt, talán ezért is módosítgatták heti gyakorisággal az elvileg állandó jogi alapnormát jelentő Alkotmány valamelyik fejezetét.

Egykulcsos mélyrepülés

A Fidesz-kormány talán a legnagyobb szakmai mélyrepülését eddig az egykulcsos adó bevezetésével produkálta. Mint az az Országgyűlés Gazdasági és informatikai Bizottságának ülésén kiderült, a kormány úgy fog bele a 400 milliárd forintos adóátrendezési csomag megvalósításába, hogy előtte egyáltalán nem modellezte annak gazdasági, költségvetési hatását. A szakmai előkészítetlenség elképesztő szintet ért el. Nem készültek el a hasonló esetekben nélkülözhetetlen adórugalmassági vizsgálatok - a kormány meg sem próbálkozott annak vizsgálatával, hogy a 4 millió munkavállaló milyen magatartást tanúsít majd, mennyire fehéredik, vagy szürkül majd az egykulcsos adó bevezetésével a foglalkoztatás. A tervezet hatalmas hibája, hogy az egykulcsos adóval kedvezményezett magasabb jövedelműek fogyasztói kosarában nyilvánvalóan jóval magasabb a túlnyomórészt importból származó luxusjavak aránya, mint az alacsony jövedelműek esetében, akik nagy arányban költenek hazai előállítású létszükségleti jószágokra. A törvényjavaslat azonban ezt egyáltalán nem veszi figyelembe. Mint ahogyan azt sem, hogy az adóátrendezés kedvezményezettjei, a magas jövedelmű foglalkoztatottak jövedelmük egy részét megtakarításokba, tehát a nemzetgazdaság szempontjából nem működő, passzív vagyonelemekbe fektetik.

A kétmillió forint feletti végkielégítésekre vonatkozó különadóval kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén én már előre jeleztem, hogy ebben a formában a jogszabély alkotmányellenes. A Fidesz azonban nem hallgatta meg észrevételeinket, pedig sajnos nekünk lett igazunk. A későbbiekben aztán a Lenhardt Balázs képviselőtársammal együtt benyújtott javaslatunkból csemegézett a kormány.

Az energiapolitika sem mutat tisztább képet. A kormány e kérdéskörben az elmúlt fél évben lényegében 180 fokos fordulatot vett. Korábban, ellenzéki pozícióból a Fidesz politikusai Európa-ellenesnek nevezték és ellenezték a Déli Áramlat megépítését, mára pedig a vezetékrendszer megépítésének leglelkesebb szorgalmazóivá léptek elő. Úgy tűnik, ez a terület is a különböző lobbi érdekek foglya maradt.

A magánnyugdíjpénztár kérdés megoldása is meglehetősen felemásra sikerült. Az általuk kezelt portfóliók állami kézbe vételét a Jobbik is támogatja, sőt a magyar politikában mi fogalmaztuk meg ezt először. Ugyanakkor az elfogadhatatlan, hogy az emberek pénzét úgy vonják el, hogy lényegében a mai napig nem tudjuk, mi lesz ezeknek az összegeknek a sorsa. 12 év megtakarításai, 3000 milliárd forint, és 3 millió ember nyugdíja tét. A kormány megtakarításokat arra használja fel, hogy a jövő évi költségvetésben 530 milliárd forintot folyó kiadásokra költsön, ami a megtakarítások felélése miatt felelőtlen és megengedhetetlen lépés. S ezek után egy egyetlen bővített mondatra szorítkozó nevetséges nyilatkozattal igyekeznek megnyugtatni az országot, miközben 2/3-os parlamenti felhatalmazással bírva a jogalkotás teljes eszköztára a Fidesz-kormány rendelkezésére áll. A Jobbik felelőtlen és szakmailag előkészítetlen döntéseiben nem tudja támogatni a kormányt.

Volner János

a Jobbik frakcióvezető-helyettese


http://barikad.hu/fidesz_elszabadult_kisg%C3%B6mb%C3%B6ck%C3%A9nt_gurul_lejt%C3%B 6n-20101222
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdaságpolitika, kormányváltáskor, nélkülözhetetlen, választópolgárok, felhatalmazással, megengedhetetlen, megtakarításokba, szavazófülkékben, átláthatatlannak, megtakarításokat, alkotmányellenes, teljesítményéről, észrevételeinket, nyilatkozatoktól, költségvetésben, megvalósításába, elfogadhatatlan, célszerűtlennek, racionalizálási, minisztériumban, figyelmeztettük, vezetékrendszer, nemzetgazdasági, versenyeztetési, következményeit, privatizációban, vállalkozásokat, csoportosításba, szavazógépezete, kedvezményezett, törvényjavaslat, országgyűléssel, népszerűségének, adórugalmassági, közbeszerzésért, tehermentesítve, kormány gazdaságpolitikai, tavaszi választások, szavazófülkékben lezajlott, azóta bekövetkező, önkontroll teljes, április 25-ei, szocialisták felett, eufórikus hangulat, állami vagyonról, állami vagyon, versenyeztetési eljárást, számára szimpatikus, állami vagyont, döntés annyira, országgyűlés privatizációban, vele szemben, Volner János, Cikk Front, Volner JánosAmikor, Orbán Viktor, Orbán Viktort, Európai Unió, Matolcsy György, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Jánosi Andrea, Országgyűlés Gazdasági, Lenhardt Balázs, Déli Áramlat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bizonyos kulturális szint nélk...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Emlék  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 23  Mosolyogtál már ma?  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Próbálkozni kell ahhoz,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  A végzet az  S a dalok tanulsága  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Ünnepelj csak  A keserű igazság  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 24  Zilahy Lajos gondolata  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Különös!  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Sokkal bölcsebb a természet, 
Bejegyzés Címkék
kormány gazdaságpolitikai, tavaszi választások, szavazófülkékben lezajlott, azóta bekövetkező, önkontroll teljes, április 25-ei, szocialisták felett, eufórikus hangulat, állami vagyonról, állami vagyon, versenyeztetési eljárást, számára szimpatikus, állami vagyont, döntés annyira, országgyűlés privatizációban, vele szemben, saját korrupciós, óriási verseség, szakértői bázist, egészből semmit, törvényjavaslatot elfogadta, példátlanul arrogáns, törvényjavaslat rendkívül, fideszes képviselők, állami vagyonnal, állami vagyonleltár, ránk bízott, elszabadult kisgömböc, társadalom részéről, vadabbnál vadabb, társadalom csendes, megüresedett állások, magyarok számára, bőre szabott, emlékezetes Kósa-Szijjártó, első kínos, nemzetközi porondra, költségvetés hiányát, fideszes pártvezér, gazdasági világválság, költségvetési hiányt, 2011-es költségvetési, magyar állam, súlyos nemzetközi, pénzügyi szabadságharcot, kormány prominensei, egész fideszes, gazdaság növekedési, bürokráciára fordított, vállalkozások fizetik, 2800 milliárd, nemzetgazdasági miniszter, adók által, szavak szintjén, fideszes politikusok, 2011-es költségvetésben, gazdaságra rátelepedő, kormány hazudott, bürokráciának azonban, közvetlen költségei, emberek hétköznapjaira, hivatalnokok számára, jogi környezet, kormány ezidáig, közfeladatok rendszerét, racionalizálási folyamat, legnagyobb káosz, frissen megalakuló, gazdasági sajtóban, víziók felvázolása, álmodozás maradt, átgondolt minisztériumi, nyolc ellenzéki, korrupció melegágyaként, közbeszerzésért felelős, szakmai közvéleményt, törvény elkészüljön, sportról szóló, elvileg állandó, legnagyobb szakmai, szakmai előkészítetlenség, hasonló esetekben, tervezet hatalmas, egykulcsos adóval, túlnyomórészt importból, alacsony jövedelműek, törvényjavaslat azonban, magas jövedelmű, részét megtakarításokba, nemzetgazdaság szempontjából, kétmillió forint, jogszabély alkotmányellenes, későbbiekben aztán, vezetékrendszer megépítésének, különböző lobbi, általuk kezelt, magyar politikában, emberek pénzét, megtakarítások felélése, egyetlen bővített, jogalkotás teljes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.